Muziekbos

Het Muziekbos is een natuurgebied op de Muziekberg in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het Muziekbos is 52 hectare groot en sluit aan op het 57 hectare grote Sint-Pietersbos.

Het Muziekbos ligt op en rond de flank van de getuigenheuvel Muziekberg (150 m). De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. De "Muz" in het woord Muziekbos verwijst wel naar het Keltische "moeras" - een drassig lapje grond gelegen tussen watertjes.

Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, een ronde toren uit 1864 opgetrokken in ijzerzandsteen. Op een boogscheut van de Geuzentoren ligt een prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevond zich de grafkamer. Hier werden twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, as en steenkool gevonden.

Het Muziekbos is een beukenbos dat opnieuw werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog. Gerichte dunningen en kappingen in bepaalde zones van het bos zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es.

Het Muziekbos verschaft onderdak aan talloze diersoorten: boomklever, vos, bosuil, buizerd, zwarte specht, ree, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, bont zandoogje,... In de Trochbeek in het Sint-Pietersbos leeft nog rivierdonderpad. Op de herstelde heide met gaspeldoornstruweel op de top van de Muziekberg komen blauwvleugelsprinkhaan en groene zandloopkever voor.

Het Muziekbos is vrij toegankelijk op de wandelpaden die het natuurgebied doorkruisen. De bewegwijzerde wandelroutes "Boshyacintenpad" (1,4 km), "Geuzentorenpad (2 km), "Muziekbosroute" (10,2 km) en "Taalgrenswandelroute T3" (12,8 km) slingeren door het bos.

Routes bij deze bezienswaardigheid

 • Route van Vlaanderen

  Volledige dag

  Volledige dag in het spoor van het Ronde van Vlaanderen-peloton! Over rustige baantjes en mythische (wieler)heuvels.

 • Kwaremont route

  Halve dag

  Onze Topper voor een halve dag richting de regio rond Ronse en Vloesbergen

  Te drukke agenda voor een volledige dag karren? Vertoef een halve dag in het spoor van het Ronde van Vlaanderen-peloton!

 • Oldtimer Route

  Halve dag

  Weinig speurwerk, wel volop genieten van de oldtimer én van de mooie Vlaamse Ardennen.

 • Kinderroute XL

  Volledige dag

  Volledige dag 2PK plezier op maat van het hele gezin! Kinderen tot 99 jaar toegelaten.

 • Kinderroute

  Halve dag

  Op maat van het hele gezin! Kinderen tot 99 jaar toegelaten.